Home
Wij over onszelf
Pannenkoeken
Gastenboek
Fotoboek
Info voor fietsers
Contact

 

 


 Fietsen over het voormalige eiland Wieringen.

 

De omgeving van Wieringen leent zich goed voor een fraaie fietstocht. Je ervaart hier een verrassend mooi contrast tussen laag gelegen polders en een glooiend landschap. Het voormalige eiland Wieringen werd gevormd door twee stuwwallen die bij Westerland en Stroe hun hoogste punten hebben. Wieringen werd in 1924 door bedijking en inpoldering aan Noord-Holland ‘gekoppeld’. Op het voormalige eiland liggen nog enkele zwerfkeien, ook zie je her en der nog enkele authentieke tuinwallen van ongeveer een meter hoog die dienden als erfafscheiding.

  

De route start en eindigt bij Restaurant Het Plein midden in het

eeuwenoude dorp Hippolytushoef. Of je nu binnen of  op het zonnige terras plaats neemt, je wordt door het gastvrije personeel hartelijk ontvangen voor een drankje, lunch of diner. Vanuit deze sfeervolle locatie kun je Wieringen ook te voet verkennen via route 192724 (deze wandelroute kunt u terug vinden op de pagina info voor wandelaars)

 

Net buiten Hippolytushoef rij je langs Molen De Onderneming, een rietgedekte koren- en pelmolen uit 1851. Je rijdt langs het Amstelmeer naar Slootdorp, een omgeving die wordt gedomineerd door weidse vergezichten over polders en water. Even verderop rij je door het Robbenoordbos waar in de jaren dertig de eerste bomen werden geplant, omdat het gebied ongeschikt bleek voor de landbouw. Het bos is de afgelopen jaren vastgegroeid aan het Dijkgatbos. Toen de Duitsers zich van Wieringen terugtrokken, bliezen ze in 1945 twee gaten in de dijk van het Wieringermeer. Na het herstel van de enorme schade restte er nog een vlakte met zand waar het Dijkgatbos werd aangeplant. De twee bossen bestaan vooral uit loofbomen zoals eiken, elzen en beuken, al kom je er ook naaldbomen tegen.

 

Den oever is de plaats waar de Afsluitdijk in Noord-Holland aan land komt. Je vindt op dit punt en even verderop op de dijk enkele oude sluizen en kazematten. Ook staat hier de voormalige vuurtoren uit 1884. Even verderop passeer je Molen De Hoop. Deze rietgedekte korenmolen dateert uit 1675 en is een van de oudste gebouwen op het voormalige eiland. Het dorpje Oosterland waar je vervolgens naartoe rijdt, was ooit het

meest oostelijk deel van Wieringen. Pas vanaf de veertiende of vijftiende eeuw konden mensen zich op

het langzaam aangeslibde land gaan vestigen waar nu Den Oever ligt. De omgeving van Wieringen leent zich goed voor een fraaie fietstocht. Je ervaart hier een verrassend mooi contrast tussen laag gelegen polders en een glooiend landschap. Het voormalige eiland Wieringen werd gevormd door twee stuwwallen die bij Westerland en Stroe hun hoogste punten hebben. Wieringen werd in 1924 door bedijking en inpoldering aan Noord-Holland ‘gekoppeld’. Op het voormalige eiland liggen nog enkele zwerfkeien, ook zie je her en der nog enkele authentieke tuinwallen van ongeveer een meter hoog die dienden als erfafscheiding.

 

 

Petit Restaurant 't Plein | info@restauranthetplein.nl